Τρίτη 10 Μαΐου 2016

O Antony Bourdain του CNN ταξίδεψε στη Νάξο και την αποθεώνει (Video)




Κάποια μέρη είναι καλύτερα από άλλα, καθώς ολοκληρώνουν τη δυνατή επιθυμία του ανθρώπου για αυτό που ονομάζουμε ευ ζην. Το ελληνικό νησί της Νάξου το προσφέρει.

Με αυτή την πρόταση ξεκινά το αφιέρωμα-ύμνος του CNN Travel για τη Νάξο, την οποία χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των βραχωδών Κυκλάδων.




Εκτός όμως από το τοπίο και τα προϊόντα που μπορεί κανείς να γευτεί στο νησί, το αμερικανικό δίκτυο δεν παραλείπει να αναφερθεί στη μυθολογία και τον θεό Διόνυσο που θεωρούσε τη Νάξο νησί του, αλλά και στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και το μεσαιωνικό της κάστρο.

«Από την ενδοχώρα έως τη θάλασσα, το νησί είναι πέρα για πέρα γοητευτικό» υποστηρίζει το μακροσκελές αφιέρωμα, το οποίο βασίστηκε στο οδοιπορικό του διάσημου δημοσιογράφου Antony Bourdain.

Επίσης, στους επίδοξους Αμερικανούς επισκέπτες, το δίκτυο προτείνει εκδρομές, πεζοπορίες, αλλά και μαθήματα ιππασίας που γίνονται στο νησί. Όσο για τους λάτρεις της θάλασσας και των extreme sports, προτείνεται kitesurfing, windsurfing και ιστιοπλοΐα.

Ξεχωριστή θέση στο αφιέρωμα καταλαμβάνουν οι καταδύσεις, καθώς λίγο πιο πίσω από τη διάσημη «Πορτάρα» υπάρχει μια υποθαλάσσια αρχαία πόλη, ενώ διάσημο στην «κοινότητα» των δυτών είναι και το ναυάγιο «Μαριάννα». Πρόκειται για ένα πλοίο 91 μέτρων το οποίο βυθίστηκε στη δεκαετία του 1980 μεταξύ Παροναξίας.

Η Νάξος, όμως, εκτός από όλα τα άλλα αποτελεί και την πατρίδα 380 προστατευόμενων πτηνών.

Το νησί αποθεώνεται για τις δαντελωτές παραλίες του και φυσικά για την τεράστια σε μήκος παραλία των Κυκλάδων, τον Άγιο Προκόπιο «με τα κρυστάλλινα νερά», ενώ θεωρείται «ιδανικό για εξορμήσεις στις μικρές Κυκλάδες, την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα, τα Κουφονήσια και τη Δονούσα».

Το δίκτυο προτείνει στους Αμερικανούς να «βουτήξουν στον πολιτισμό του νησιού» με πρώτο σταθμό τα Παλάτια, όπως ονομάζεται ό,τι έχει απομείνει από τον ναό αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα, «μια τεράστια και μεγαλοπρεπή μαρμάρινη πόρτα που οι ντόπιοι την λένε Πορτάρα και στέκεται στο νησί από το 530 π.Χ. αποτελώντας την 80 τόνων είσοδο στον μισοτελειωμένο ναό του Απόλλωνα». Καλύτερη ώρα να επισκεφθείς το μέρος δεν είναι άλλη από το ηλιοβασίλεμα.

Επίσης, στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην περιοχή της Ενετοκρατίας, όταν οι Ενετοί είχαν κάνει το νησί Δουκάτο του Αιγαίου. Αρχιτεκτονική κληρονομιά τους είναι το Κάστρο στη Χώρα. Όσοι επισκεφθούν το νησί κατά τη διάρκεια του Πολιτιστικού Φεστιβάλ Domus, το οποίο διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι από την οικογένεια του Νίκου Καραβία στην οποία ανήκει ένας φανταστικής αρχιτεκτονικής πύργος που σήμερα λειτουργεί ως αρχαιολογικό μουσείο, θεωρούνται τυχεροί από το αμερικανικό δίκτυο.

Τέλος, το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με το πάντρεμα μυθολογίας και γεύσης. Ο θεός Διόνυσος αγάπησε τόσο το νησί που του χάρισε το δώρο της ευφορίας. Για αυτό και σήμερα, υποστηρίζει το CNN, «η Νάξος είναι ένα πλούσιο σε βλάστηση και μια εύφορη εξαίρεση των Κυκλάδων που είναι βραχώδεις και άγονες».

«Η Νάξος είναι ένα νησί που μπορεί να ταΐσει τους κατοίκους της» χωρίς την ανάγκη εισαγωγών, ενώ ειδική μνεία γίνεται στα μαθήματα αυθεντικής ναξιώτικης κουζίνας που γίνονται από ντόπιους για τους τουρίστες.

Αν πας στη Νάξο δεν πρέπει να παραλείψεις να δοκιμάσεις τη Σεφουκλωτή, την παραδοσιακή χορτόπιτα της Νάξου την οποία το αμερικανικό δίκτυο χαρακτηρίζει «πεντανόστιμη», αλλά και τον κόκορα κρασάτο με χοντρό μακαρόνι και σάλτσα τομάτας με τριμμένη γραβιέρα Νάξου.








athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου