Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Θα μείνουμε ΚΑΙ χωρίς… γιατρούς



Τους καλύτερους γιατρούς της Θεσσαλονίκης αναζητεί η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του… Καζακστάν, με πρόσκληση που απεύθυνε προς τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Νευρολόγοι, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, καρδιοχειρουργοί, ενδοκρινολόγοι, νευροχειρούργοι, είναι μερικές από τις ειδικότητες γιατρών που καλούνται να επανδρώσουν μία νέα, υψηλού επιπέδου και πολλά υποσχόμενη κλινική, μέσα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, στην Αστάνα.
«Το Καζακστάν είναι μία πολύ φιλόδοξη χώρα. Έχει μεταφέρει την πρωτεύουσα του από το Αλμάτι στην Αστάνα, που είναι μία πόλη που κατασκευάστηκε την τελευταία δεκαετία… εκ του μηδενός. Το νοσοκομείο που ζητούνε να επανδρώσουν με Έλληνες γιατρούς, είναι πάρα πολύ σύγχρονο και ο λόγος για τον οποίο αναζητούν Έλληνες είναι διότι ανήκουν στα πρώτα επτά κράτη με τους ποιοτικότερους γιατρούς ανά τον κόσμο, σύμφωνα με επίσημες έρευνες», λέει στην Karfitsa ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, dr. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως εξηγεί, ο λόγος για τον οποίο απευθύνονται στη Θεσσαλονίκη, είναι ότι γνωρίζουν πως υπάρχουν πολύ υψηλού επιπέδου υποδομές στον ιδιωτικό τομέα και η ποιότητα της δουλειάς είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Έφυγαν 3.000 και ακολουθούν κι άλλοι…

«Πάρα πολλοί γιατροί μετακινούνται πλέον για εργασία στο εξωτερικό. Κυρίως οι νέοι, αλλά είναι αρκετοί και οι γιατροί μεγάλης ηλικίας που αποφασίζουν να φύγουν από την Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Εξαδάκτυλος. Εξηγεί πως αυτή η κινητικότητα παρατηρείται σε όλες τις ειδικότητες και ο λόγος είναι οι χαμηλοί μισθοί. «Αυτή τη στιγμή το 1/3 των γιατρών που βρίσκονται στη χώρα, σκέφτονται να αναζητήσουν εργασία σε κάποια άλλη χώρα. Από το 2012 μέχρι σήμερα, από όλη την Ελλάδα, έχουν φύγει συνολικά 17.000 γιατροί, ενώ συγκεκριμένα από τη Θεσσαλονίκη, έχουν αποχωρήσει περίπου 3.500 γιατροί. Βάση της έρευνας που έχουμε κάνει, το 30% όσων έχουν παραμείνει στη χώρα, σκέφτονται να φύγουν», επισημαίνει ο κ. Εξαδάκτυλος. Και αναλύει: «με τις νέες ασφαλιστικές και φορολογικές ρυθμίσεις, ο αριθμός αυτός ολοένα και θα αυξάνεται. Η δυσαρέσκεια των γιατρών συνεχώς επιδεινώνεται. Δουλεύουν με ένα τρομακτικά γραφειοκρατικό σύστημα, ο ΕΟΠΥΥ είναι διαχρονικά αναξιόπιστος αφού δεν έχει πληρώσει ποτέ κανέναν στην ώρα του και χωρίς να έχει προηγηθεί διαμαρτυρία! Οι τιμές των αποζημιώσεων είναι προ του 1991 και μάλιστα όταν δε βγαίνει ο λογαριασμός… επιβάλλει αναγκαστικές εκπτώσεις, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εργάζονται χωρίς να γνωρίζουν τελικά τι θα πληρωθούν», υπογραμμίζει ο κ. Εξαδάκτυλος. Ο ίδιος αναφέρει πως κάθε φορά που κάποιος δημόσιος φορέας αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία, ρίχνει το βάρος στη συμπεριφορά των γιατρών. «Όταν λοιπόν οι γιατροί δεν αμείβονται καλά, δε τυγχάνουν καλής συμπεριφοράς από την πολιτεία και έχουν να αντιμετωπίσουν μία λαίλαπα εισφορών και φόρων, είναι λογικό να προσπαθήσουν να βρουν μία διέξοδο, όταν μάλιστα ανήκουν στους επτά καλύτερους στον κόσμο».

Χωρίς αναλώσιμα και… διάγνωση!

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΘ, Δημήτρης Τσάμης σημειώνει πως «το ενδιαφέρον όσον αφορά στην πρόσκληση ελλήνων γιατρών στο Καζακστάν είναι ότι, χώρες για τις οποίες εδώ στην Ελλάδα υπάρχει μία εντύπωση ότι είναι… υποανάπτυκτες, κάνουν οργανωμένες προσπάθειες ανάπτυξης των υπηρεσιών υγείας, την ίδια ώρα που οι δικές μας υπηρεσίες υγείας ολοένα και χειροτερεύουν. Στην προσπάθεια τους να βελτιωθούν λοιπόν αυτές οι χώρες, ζητούν να πάρουν από εδώ έμπειρους γιατρούς την ίδια ώρα που εμείς τους χάνουμε!» λέει. Και συνεχίζει: «ως ένα βαθμό ο αριθμός των γιατρών πλεόναζε στη χώρα μας, οι οποίοι στη συνέχεια πήγαν να εργαστούν σε ευρωπαϊκές, αραβικές, σκανδιναβικές και βορειοαμερικανικές χώρες. Όμως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τα επόμενα χρόνια θα φτάσουμε στο σημείο έλλειψης γιατρών. Διανύουμε μία περίοδο που το σύστημα υγείας απαξιώνεται σε επίπεδο εξοπλισμού και αποδυναμώνεται σε επίπεδο στελεχών», καταλήγει ο πρ. πρόεδρος του ΙΣΘ Δ. Τσάμης.

Της Έλενας Καραβασίλη
To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Μακεδονίας karfitsa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου