Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Τι να φάω έξω για να αδυνατίσω;


Αγχώνεστε όταν τρώτε έξω μήπως και χαλάσετε τη διατροφή σας; Ακολουθήστε μερικές έξυπνες συμβουλές και κρατήστε τη σιλουέτα σας.



Το «φαγητό έξω» στις διακοπές συνήθως συνοδεύεται με πάσης φύσεως παρασπονδίες που βάζουν σε… κίνδυνο τη διατροφή μας. Πάντα; Όχι πάντα. Υπάρχουν έξυπνες λύσεις για να απολαύσουμε ένα ωραιότατο γεύμα έξω, χωρίς όμως να κλαίμε την επόμενη ημέρα ή να αναγκαστούμε να... λιώσουμε στον διάδρομο για να κάψουμε τις περίσσιες θερμίδες.

Την επόμενη φορά λοιπόν που η παρέα θα σας προτείνει να φάτε έξω μην γίνετε περίεργοι/ες λέγοντας «όχι, κάνω διατροφή». Πείτε «ναι» μεν, αλλά και δώστε βάση στις παρακάτω συμβουλές που σώζουν… κοιλιές.


* Ξεκινήστε το γεύμα σας με μια σαλάτα, η οποία θα σας χορτάσει χάρη στις φυτικές ίνες και θα σας αποτρέψει από το να καταναλώσετε ποσότητες. Αποφύγετε τις έξτρα λιπαρές «σαλάτες» με αλλαντικά, τυριά και λευκές σάλτσες. Αρκεστείτε σε κάποια με ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξίδι.

* Αποφύγετε το ψωμί ή προτιμήστε το μαύρο ολικής άλεσης αντί για το λευκό. Αν το κυρίως σας πιάτο έχει υδατάνθρακες (ρύζι, μακαρόνια, πατάτες) αποφύγετέ το. Είναι ίσως ο πιο εύκολος τρόπος να φορτωθείτε θερμίδες. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις σάλτσες που συνήθως το συνοδεύουν ή (ακόμα χειρότερα) το βούτυρο.

* Φροντίστε τα ορεκτικά σας να είναι βραστά ή ψητά. Τα τηγανιτά δεν είναι απαγορευτικά, αρκεί να τα καταναλώνετε όχι περισσότερες από 1-2 φορές την εβδομάδα και σε μικρές ποσότητες.

* Αν…ψήνεστε για κρεατοφαγία, τότε επιλέξτε «στεγνές» επιλογές όπως κοτόπουλο χωρίς πέτσα, ψαρονέφρι και μοσχάρι φιλέτο. Αν πάρετε μπριζόλα, αφαιρέστε το ορατό λίπος και συνοδέψτε την με μουστάρδα σκέτη ή με ψητά λαχανικά.

* Και από πατάτες; Επιλέξτε πατάτες φούρνου αντί για τηγανιτές.

* Αν επιλέξετε ψάρι, προτιμήστε το στη σχάρα αντί για τηγανιτό και ζητήστε να μη σας βάλουν λάδι, αλλά διάφορα μπαχαρικά/μυρωδικά.

* Αν πάρετε ζυμαρικά, αποφύγετε την κρέμα γάλακτος και προτιμήστε απλή σάλτσα ντομάτας ή σάλτσα πέστο. Συνοδέψτε τη με σαλάτα και αρκεστείτε στη μισή μακαρονάδα αν η μερίδα είναι μεγάλη. Η υπόλοιπη μπορεί κάλλιστα να πάει… πακέτο.

* Οι σάλτσες μπορούν να σερβιριστούν ξεχωριστά. Ζητείστε το από τον σερβιτόρο έτσι ώστε να έχετε μια καλύτερη εικόνα της ποσότητας, ιδιαίτερα αν η σάλτσα είναι έξτρα παχυντική και πλούσια σε θερμίδες.


* Σε κάποια εστιατόρια «παίζει» lunch επιλογή για κάθε πιάτο στην μισή τιμή και στην μισή ποσότητα. Προτιμήστε την αν οι μερίδες γενικά είναι… extra large.

* Αποφύγετε τις κάθε λογής «ποικιλίες». Είναι σίγουρο ότι θα σας οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση μεζέδων που κατά κύριο λόγο είναι παναρισμένα και τηγανισμένα κρέατα ή λαχανικά, φαγητά με σάλτσες και αλοιφές με μαγιονέζα, που προσφέρουν εύκολα μεγάλο φορτίο θερμίδων και σας στερούν από την κατανάλωση μιας μερίδας φαγητού.

Ν.Γ.

in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου