Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Ο Πόλεμος για την Ζάχαρη



Ο Πόλεμος για την Ζάχαρη

Όταν στην προσπάθεια τους να αποφύγουν τον Ισλαμικό κόσμο, προκειμένου να φτάσουν στα μπαχαρικά και τα υπόλοιπα προϊόντα της Ασίας, οι Ευρωπαίοι έπεσαν πάνω στην Αμερική, αρχικά απογοητεύτηκαν. Όχι μόνο αυτή η γη δεν ήταν η Ασία, αλλά δεν είχε ούτε τα μπαχαρικά ούτε τα υπόλοιπα προϊόντα που αναζητούσαν.

Στην πορεία όμως οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να ανακαλύψουν άλλα πράγματα. Όπως έλεγα χθες, οι Ισπανοί βρήκαν άφθονο χρυσό και ασήμι, τα οποία αντάλλαζαν με τα προϊόντα της Ασίας στις Φιλιππίνες (Manila Galleons).

Οι Ισπανοί πρόλαβαν να πάρουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του Νέου Κόσμου, βλέπε κίτρινο στον παρακάτω χάρτη. Μαζί με τους Πορτογάλους, οι Ισπανοί ήλεγχαν την Νότια Αμερική. Οι Πορτογάλοι είχαν πάρει την σημερινή Βραζιλία (χακί). Οι Γάλλοι (πράσινο) και οι Άγγλοι (ροζ) βρίσκονταν κυρίως στην Βόρεια Αμερική, τον σημερινό Καναδά και τις ΗΠΑ. Μικρά κομμάτια της Νότιας και Βόρειας Αμερικής ήλεγχαν επίσης οι Ολλανδοί.

Χάρτης



http://www.philatelicdatabase.com/wp-content/uploads/2014/10/Spanish-Colonies-In-America2.gif

Οι Πορτογάλοι κατάφεραν να μετατρέψουν την Βραζιλία σε μεγάλο παραγωγό ζάχαρης, και να μονοπωλήσουν σχεδόν το εμπόριο της ζάχαρης την περίοδο 1570-1670. Εκείνη την εποχή η ζάχαρη ήταν πολυτέλεια, και μόνο από το 1800 και μετά μετατράπηκε σε είδος πρώτης ανάγκης.


Οι Πορτογάλοι καλλιεργούσαν επίσης ζάχαρη στα τμήματα της Ινδίας που είχαν υπό τον έλεγχο τους. Η καλλιέργεια της ζάχαρης απαιτεί θερμό κλίμα για περίπου 18 μήνες, και πολύ νερό (βροχοπτώσεις), και γι’αυτό είναι λίγα τα μέρη στα οποία μπορεί να ευδοκιμήσει η ζάχαρη, γιατί στις βόρειες χώρες δεν υπάρχει συνεχόμενη ζέστη, και στις νότιες χώρες δεν υπάρχουν μεγάλες βροχοπτώσεις.


Ακόμη και σήμερα η Βραζιλία είναι μακράν η μεγαλύτερη παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο, με την Ινδία να την ακολουθεί, και σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στους Πορτογάλους, που ήταν αυτοί που οργάνωσαν την παραγωγή ζάχαρης στην Βραζιλία, και μονοπώλησαν σχεδόν το εμπόριο της για 100 χρόνια. Σήμερα βέβαια υπάρχουν και τρόποι να ξεπερνιούνται τα φυσικά εμπόδια στις αγροτικές καλλιέργειες που δεν υπήρχαν παλιότερα. Παρόλα αυτά η Βραζιλία παραμένει μακράν η μεγαλύτερη παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο. Ο παρακάτω πίνακας τουBloomberg εμφανίζει τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζάχαρης του 2011.






http://www.bloomberg.com/news/articles/2011-10-06/world-s-top-10-sugar-producing-countries-in-2010-2011-table-


Η μεγάλη δύναμη των Πορτογάλων στο εμπόριο της ζάχαρης δεν άρεσε όπως ήταν αναμενόμενο στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Οι Ολλανδοί άρχισαν να καλλιεργούν ζάχαρη στα νησιά της Καραϊβικής Θάλασσας, και να συναγωνίζονται τους Ολλανδούς.


Χάρτης






Ο πόλεμος Πορτογαλίας-Ολλανδίας (1601-1661), ήταν ένας πόλεμος για τον έλεγχο του εμπορίου στον Νέο Κόσμο και την Ινδία, αλλά ήταν και ένα πόλεμος για το εμπόριο της ζάχαρης.


“Dutch-Portuguese Wars”

https://en.wikipedia.org/wiki/Dutch%E2%80%93Portuguese_War

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου