Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Νομίζεις πως ξέρεις τα πάντα για τη μπύρα;





Ο καιρός ανοίγει, ο χειμώνας ημερολογιακά, σίγουρα αποτελεί παρελθόν και σιγά σιγά οι ζέστες άρχισαν να χτυπάνε την πόρτα. Η εποχή της μπύρας έρχεται με βήμα ταχύ, όχι πως με τα κρύα την αρνείσαι, αλλά λέμε τώρα. Ξέρεις όμως τα πάντα για αυτή; Νομίζεις…

Μόνο το νερό και το τσάι περνάνε τη μπύρα σε κατανάλωση παγκοσμίως. Η τρίτη θέση της ανήκει και με διαφορά από τον επόμενο.

Πριν από 201 χρόνια, το 1814, η οδός Tottenham Court στο Λονδίνο πλημύρισε με μπύρα όταν τα βαρέλια της συνοικιακής ζυθοποιίας έσπασαν, με αποτέλεσμα 150,000 λίτρα να γεμίσουν το δρόμο και 8 άτομα να πεθάνουν από πνιγμό.



Η La Vieille Bon Secours με προέλευση το Βέλγιο κρατάει τα σκήπτρα της πιο ακριβής μπύρας του κόσμου με τιμή που ξεπερνάει τα 900€. Μιλάμε βέβαια για ελάχιστες 12λιτρες φιάλες.



Στη μεσαιωνική Βρετανία, ήταν ασφαλέστερο να πίνεις μπύρα παρά νερό. Η αλκοόλη σκότωνε τα μικρόβια…

Οι Τσέχοι βρίσκονται πρώτοι στη λίστα με τους λάτρεις της μπύρας, καταναλώνοντας 143 λίτρα κατά μέσω όρο κάθε χρόνο.

Μια κυβερνητική οργάνωση στο Amsterdam προλαμβάνει αλκοολικούς για τον καθαρισμό των δρόμων πληρώνοντας 10€, μισό πακέτο καπνό και 5 μπύρες κάθε μέρα.

Η μπύρα είναι ίσως το αρχαιότερο ποτό στην ιστορία με την πρώτη της εμφάνιση να τοποθετείται στο 5000 π.Χ στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το Ιράν.

Ιστορικά οι πιο παθιασμένοι καταναλωτές μπύρας ήταν οι Βαβυλώνιοι. Η ποινή για τον ζυθοποιό που θα έβγαζε για πώληση «σκάρτο» προϊόν, ήταν ο πνιγμός μέσα στην ίδια του τη μπύρα. Με τέτοιους νόμους πρέπει το επίπεδο να είχε αγγίξει την τελειότητα…

Αν έχεις ποτέ αναρωτηθεί πως είναι δυνατό στις οικοδομές να πίνουν μπύρες από νωρίς το πρωί και να μπορούν να συνεχίζουν τη σκληρή δουλειά, μάθε πως και στην αρχαία Αίγυπτο οι εργάτες στις πυραμίδες κατανάλωναν κάτω από τον καυτό ήλιο 4 λίτρα μπύρας ημερησίως. Καλά τα κατάφεραν και έτσι…

Ήταν γυναίκες οι πρώτες που ασχολήθηκαν επαγγελματικά με την παρασκευή και το εμπόριο της μπύρας και ήταν πολύ όμορφες. Στην αρχαία Αίγυπτο, πριν το βάρος της οικονομίας μετατοπιστεί από τη γεωργία στο εμπόριο, η ζυθοποιία ήταν προνόμιο των πολύ όμορφων γυναικών.



Η πιο δυνατή μπύρα στον κόσμο έρχεται από τη Σκωτία και ονομάζεται “Snake Venom”. Αν σκεφτείς πως η περιεκτικότητα σε αλκοόλ μιας συνηθισμένης ετικέτας ανέρχεται στο 5 – 6%, το 67,5% της Snake σου δίνει μια εικόνα που δικαιολογεί και το όνομα!



Μια μπυρίτσα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα. Μπορεί να είναι υπερβολή, όμως σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ, η μπύρα μειώνει κατά 40% την πιθανότητα σχηματισμού πέτρας στα νεφρά. Την ίδια στιγμή, βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά, κάνοντάς τα πιο ανθεκτικά.

Μπορεί οι εταιρείες μπύρας και αλκοολούχων γενικότερα να ξοδεύουν τεράστια ποσά κάθε χρόνο στις ΗΠΑ για διαφήμιση, σε καμία όμως από αυτές δεν εμφανίζεται κάποιος να πίνει. Απαγορεύεται αυστηρά και δια ροπάλου στην τηλεόρασή τους.

Η τρέλα της μπύρας χτύπησε και τον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Barak Obama. Οι οικοδεσπότες και οι καλεσμένοι τους μπορούν να απολαμβάνουν «σπιτική» μπύρα που παρασκευάζεται εκεί, από ειδική ομάδα τα τελευταία χρόνια.



Η μπύρα «γιορτάζεται» σε άπειρα φεστιβάλ ανά την υφήλιο, κανένα όμως δεν μοιάζει με το θρυλικό Oktoberfest του Μονάχου. Μέσα σε 16 μέρες από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μέχρι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, 6 εκατομμύρια επισκέπτες καταναλώνουν 7 εκατομμύρια λίτρα μπύρας και αποφέροντας συνολικά στην πόλη το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1,8 δις.






klik.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου