Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Χούνζα, Πατάν, Καλάς: Ελληνογενείς φυλές του Πακιστάν


Χούνζα, Πατάν, Καλάς: Ελληνογενείς φυλές του Πακιστάν



Μετά την επιτυχία του χθεσινού θέματος συνεχίζουμε και σήμερα. Τελικά δεν είναι μόνο οι Καλάς Έλληνες αλλά και οι φυλές Χούνζα και Πατάν. Μάλιστα, το 87% των Πακιστανών λαθρομεταναστών στην Ελλάδα δηλώνουν ότι είναι καταγωγής Χούνζα, βάση σχετικής έρευνας του Ιδρύματος «Ahdarji Stros M’Kai» του Πακιστανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Διαβάστε συνέλληνες:

Χούνζα, Πατάν, Καλάς: Φυλές του Πακιστάν. Στα έντυπα του Πακιστανικού Οργανισμού Τουρισμού αναφέρονται ως απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.«..οι κάτοικοι της περιοχής αυτής θεωρούνται απόγονοι 5 στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι περιπλανήθηκαν στα μέρη αυτά.» γράφουν για τους Χούνζα ενώ για τους κατοίκους της κοιλάδας Σουάτ λένε «..οι κάτοικοι του Σουάτ είναι μουσουλμάνοι Πατάνς, Κοχιστανοί και Γκουζάρ.Μερικοί έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.» Όσο για τους Πατάνς διαβάζουμε: «οι Έλληνες άφησαν τα ίχνη τους εδώ..τα χωριά τους έχουν ακόμα ελληνικά ονόματα και τα πρόσωπά τους θυμίζουν τα κλασσικά ελληνικά χαρακτηριστικά..».

Οι απόγονοι
Η φυλή όμως που προβάλλεται περισσότερο είναι η Καλάς, η οποία είναι η μοναδική που δεν έχει εξισλαμιστεί. «..λέγεται ότι όταν ο Αλέξανδρος της Ελλάδας πέρασε από την περιοχή το 327π.Χ μερικοί από τους στρατιώτες του εγκαταστάθηκαν εδώ και αποτέλεσαν τους προγεννήτορες των Καλάς.».
Στους Καλάς, τους Πατάνς και τους άλλους Έλληνες του Πακιστάν αναφέρεται στο βιβλίο του με τίτλο «Καλάς, οι Έλληνες των Ιμαλαϊων», που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο Δημήτρης Αλεξάνδρου που πριν λίγα χρόνια έκανε γνωστές σε όλη την Ελλάδα αυτές τις λησμονημένες φυλές.Τα ήθη και τα έθιμα προέρχονται από την Αρχαία Ελλάδα, αλλά το πιο σημαντικό είναι η ελληνική συνείδηση και η δίψα να μάθουν για τη μακρινή χώρα από όπου ήρθαν οι Έλληνες πρόγονοί τους.
«Με λένε Σεφ..Είμαι Έλληνας!Πατάν.» με αυτά τα λόγια είχε συστηθεί στο Δ.Αλεξάνδρου ένας μουτζαχεντίν στο Πεσαβάρ. «Έμεινα άφωνος!..Εγώ είχα ξεκινήσει να βρω τους Καλάς τους Έλληνες των Ιμαλαϊων και ανακάλυπτα εντελώς απροσδόκητα μια ακόμη φυλή που δήλωνε, με περηφάνια, ελληνική..Έμαθα λοιπόν ότι οι Πατάνς ή Παχτούν είναι οι αρχαίοι Σάκες ή Παχτίες ή Σκύθοι και ήταν νομάδες και βοσκοί.Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος κυρίευσε τη Βακτριανή, παντρεύτηκε την πριγκίπισσά τους την Καλλιπάρειο Ρωξάνη(άστρο), όπως έκαναν και πολλοί αξιωματικοί και στρατιώτες του με ντόπιες. Έτσι μπερδεύτηκαν Μακεδόνες και ντόπιοι σε τέτοιο βαθμό που οι τελευταίοι θεωρούν τους εαυτούς τους Γιουνάν, Έλληνες.» γράφει ο κ.Αλεξάνδρου.
Ο συγγραφέας αναφέρει πως οι Πατάνς υπολογίζονται σε 12 εκατομμύρια και θεωρούνται οι πιο πολεμοχαρείς πολεμιστές της Ασίας.Ο πρίγκηπας Αρίφ ένας Αφρίντι Πατάνς(παρακλάδι της φυλής από τα πιο ανώτερα κοινωνικά στρώματα) του είχε πει: «Αγαπήτε κ.Αλεξάνδρου πρέπει να ξέρεις πως εμείς οι Αφρίντ είμαστε οι γνησιότεροι απόγονοι των Ελλήνων σε ολόκληρη την Ασία!»Με συγκίνηση περιγράφει ο κ.Αλεξάνδρου τον τρόπο με τον οποίο τον χαιρέτησε ο Σεφ. «Τελευταίος με αποχαιρέτησε ο Σεφ, το σπαθί του Θεού: «Το ότι είσαι Γιουνάν είναι το καλύτερο διαβατήριο στην περιοχή μας και ο Σικαντέρ η λέξη κλειδί.»Φέυγοντας με ένα καμιόνι τον άκουσα να φωνάζει: Μη μας ξεχνάτε..Είμαστε Έλληνες! Μη μας ξεχνάτε..Είμαστε κι εμείς αδέρφια σας!».

Eλληνικό σχολείο
Το καλοκαίρι του 1994 ένας Έλληνας εκπαιδευτικός από την Αθήνα, ο Αθ.Λερούνης, επισκέφτηκε το Πακιστάν για να κάνει ορειβασία. Εκεί συνάντησε τους Καλάς και από τότε ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για να αποκτήσουν σχολείο.Εξάλλου μόνο αυτό του ζήτησαν.Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο κ.Λερούνης πήρε άδεια από το υπουργείο Παιδείας, αποτάθηκε στην ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, που ανέλαβαν το χτίσιμο του σχολείου στο Κρακάλ σε υψόμετρο 2.200 μετρών στον Ινδικό Καύκασο, και μαζεύτηκαν 17 εκατομμύρια από μαθητές και εκπαιδευτικούς.Έτσι το 1995 χτίστηκαν δύο αίθουσες και το καλοκαίρι του 1996 άλλες τρεις, όπου 56 μικροί Καλάς μαθαίνουν τη δική τους μοναδική γλώσσα, την πακιστανική και αγγλικά.Φυσικά το σχολείο έχει διάφορες ατέλειες όπως έλλειψη θρανίων και άλλα προβλήματα.Για την ενίσχυση των Καλάς η Γ΄ ΕΛΜΕ Αττικής έχει ανοίξει στην Αγροτική Τράπεζα τον λογαριασμό 4180100655769.

Ένα γράμμα από τον δάσκαλο των Καλάς
Krakal Bumburate
Αγαπητά αδέλφια μας Έλληνες,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το μεγάλο δώρο που προσφέρατε στο λαό των Καλάς.Είναι η πρώτη φορά που τα αδέλφια μας οι Έλληνες σκέφτηκαν για εμάς.Αυτό το σχολείο θα είναι η καλύτερη απαρχή για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. ..Είναι η πρώτη φορά που μετά από χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες αδερφοί μας επισκέφθηκαν την Κεντρική Ασία. ..Θα είμασταν πολύ ευτυχισμένοι εάν αποφασίζατε να μας επισκεφθήτε. Τα σπίτια μας είναι ανοικτά για τους Έλληνες αδερφούς μας.
Μη μας ξεχνάτε.
Anis Umar
Μετά από όλα αυτα, κάθε αληθινός Έλληνας πρέπει να φωνάξει με χαρά: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΘΝΟΣ ΑΝΑΔΕΛΦΟΝ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου