Welcome to My Blog!

ΝΥΧΤΟΒΑΤΕΣ
Follow Me

Στο κέντρο της Αθήνας δεν έχει πια ζωή… Οι οδοί με τα περισσότερα «λουκέτα»By  giannis rachiotis     5:45:00 μ.μ.    Ετικέτες,, 
Στο κέντρο της Αθήνας δεν έχει πια ζωή… Οι οδοί με τα περισσότερα «λουκέτα»«Κρανίου τόπο» θυμίζουν πάλαι ποτέ δημοφιλείς «γωνιές» και εμπορικοί δρόμοι του κέντρου τηςΑθήνας, με 3 στις 10 επιχειρήσεις να έχουν βάλει «λουκέτο» ελέω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. Όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί παροδικό φαινόμενο αλλά μια εικόνα που ήρθε για να μείνει στη «Νέα Ελλάδα» των μνημονίων.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία του επιστημονικού φορέα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, από την επεξεργασία των δεδομένων της τελευταίας καταγραφής (Μάρτιος 2014) επιβεβαιώνεται για την Αθήνα η παγίωση μιας δυσμενούς εικόνας (31,2%) η οποία επιδεινώνεται διαρκώς από το Μάρτιο 2011 φτάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό (32,4%) το Σεπτέμβριο του 2013. Αν και η τελευταία καταγραφή εμφανίζει σημάδια βελτίωσης το ανησυχητικό φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων «λουκέτα» λαμβάνει τη μορφή της μόνιμης πλέον εικόνας.
Κατάσταση «έκτακτης ανάγκης»
Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ιδιαίτερα δυσμενές, αφού το 31,2% των επιχειρήσεων του εμπορικού κέντρου της Αθήνας είναι κλειστές. Όπως ήταν αναμενόμενο και από την εμπειρική παρατήρηση, από την συνολική απογραφή του εμπορικού κέντρου διαπιστώνεται ότι σε σύνολο 6.377 επιχειρήσεων /επαγγελματικών στεγών, οι 1.986 είναι κλειστές.


ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΗΝΑΣ
Μάρτιος 2014
ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΑ
6.377 1.986 31,2%
Σεπτέμβριος 2013
ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΑ
6.377 2.072 32,4%
Μάρτιος 2013
ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΑ
6.608 1.903 28,8%
Σεπτέμβριος 2012
ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΑ
6.532 1.850 28,3%Σε σύγκριση με τον προηγούμενο εξάμηνο, η κατάσταση μπορεί να φαίνεται οριακά βελτιωμένη αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται ποσοστά πάνω από το 30% για το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. ¨Όπως φαίνεται και στον πίνακα η μεγάλη αύξηση των κλειστών επιχειρήσεων σημειώνεται το Σεπτέμβριο του 2013 όπου το ποσοστό του «λουκέτων» εκτινάσσεται στο 32,4% από το 28,8%.
Ο χάρτης με τα κλειστά καταστήματα

Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στον χάρτη, το εμπορικό κέντρο συρρικνώνεται και αλλάζει δραστικά. Όπου υφίσταται εμπορική αγορά και συγκέντρωση επαγγελματικών στεγών υφίστανται και κλειστά καταστήματα ανεξαρτήτου κλάδου και χωρικότητας.
Σημαντική συγκέντρωση κλειστών εμπορικών επιχειρήσεων παρατηρείται στο παραδοσιακό εμπορικό τρίγωνο Ομόνοια – Σύνταγμα – Μοναστηράκι ενώ πολλά κλειστά καταστήματα παρατηρούνται και επί της Σταδίου/Πανεπιστημίου στο ύψος της Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό που γίνεται πλέον ξεκάθαρο είναι ότι ενώ μπορεί να διακρίνονται κάποιες «πιάτσες» κλειστών επιχειρήσεων, η γενική εικόνα δείχνει ότι πρόκειται για μία ομοιόμορφη κατανομή των λουκέτων σε όλο το κέντρο της Αθήνας.
Δρόμοι με «ρεκόρ» κλειστών επιχειρήσεων
Μεταξύ των εμπορικών δρόμων υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους διαπιστώνονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι πρόκειται για εμπορικούς δρόμους με διαφορετικά χαρακτηριστικά εμπορικής επιχειρηματικότητας (ύψος ενοικίων, τύπος εμπορίου κ.α.) που, όμως, αποτελούν παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας.
Πανεπιστημίου: 35 %————————–1/3
Σταδίου: 36%—– ———————–1/3
Χαρ. Τρίκουπη: 51%————————–1/2
Μπενάκη: 40%……………………………………1/3
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποσοστά των κλειστών καταστημάτων μόνο στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας (Ερμού, Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πατησίων, Θεμιστοκλέους, Εμ. Μπενάκη, Χαριλάου Τρικούπη, Σόλωνος), όπως παρουσιάζονται παρακάτω.
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση που διαπιστώθηκε στους βασικούς εμπορικούς δρόμους του κέντρου, καθώς η επιδείνωση που είχε παρατηρηθεί τον Αύγουστο του 2012 φαίνεται πως όχι μόνο παγιώνεται αλλά σε κάποιους εμπορικούς δρόμους ενισχύεται περαιτέρω. οι 3 στις 10 επιχειρήσεις να είναι πλέον κλειστές.
Αν συγκρίνουμε τα ποσοστά των λουκέτων για το σύνολο του εμπορικού κέντρου με αυτά των κεντρικών εμπορικών δρόμων, παρατηρείται μια πλήρη συνάφεια. Το συμπέρασμα είναι ένα αρκετά νέο στοιχείο, αφού έως την τελευταία καταγραφή το Σεπτέμβριο του 2013 η εικόνα των κεντρικών εμπορικών δρόμων ήταν πολύ δυσμενέστερη σε σύγκριση με το σύνολο του κέντρου.
Το Σεπτέμβριο του 2013 φαίνεται ότι κλιμακώνεται τα φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων φτάνοντας στα υψηλοτέρα επίπεδα για τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους (36,4%). Στην επόμενη καταγραφή παρουσιάζεται βελτίωση η οποία επαναφέρει την εικόνα το Σεπτεμβρίου του 2012 με ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων στο 31%.

About giannis rachiotis

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas euismod diam at commodo sagittis. Nam id molestie velit. Nunc id nisl tristique, dapibus tellus quis, dictum metus. Pellentesque id imperdiet est.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Fashion