Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Γεύμα στη χλόη της πλατείας Λυκαβηττο

Γεύμα στη χλόη της πλατείας Λυκαβηττο




Όχι πριν πολλούς μήνες είχαμε κάνει ένα άρθρο στην Athens Voice για το υπέροχο ψηφιακό αρχείο της Δημόσιας Τηλεόρασης, εκεί που φυλάσσεται και συντηρείται, με πολλή φροντίδα, η συλλογική μας μνήμη. Ανάμεσα στο φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησαν οι υπεύθυνοι ήταν κι αυτή εδώ η φωτογραφία που δείχνει έναν τσοπάνη να φυλάει το κοπάδι του στα υψίπεδα του Κολωνακίου με φόντο την Ακρόπολη. Την κράτησα όχι χωρίς λόγο. Δείχνει ένα κομμάτι μιας γειτονιάς που γνωρίζω καλά γιατί περνάω κάθε πρωί από εκεί για να πάω στη δουλειά μου. Σας τη συστήνω: Είναι η οδός Λυκαβηττού στο Κολωνάκι, στο ύψος της Σκουφά κι ακόμη πιο ψηλά. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τη σημερινή πλατεία Λυκαβηττού (μετονομάστηκε σε Παναγή Τσαλδάρη από το όνομα του πολιτικού που διατηρούσε διαμέρισμα εκεί μέχρι το θάνατό του). Έτσι όπως κοιτάζουμε τη φωτογραφία, ο πρώτος κάθετος δρόμος που διακρίνεται είναι η οδός Σκουφά. Στη συμβολή των δύο δρόμων μπορεί κανείς να δει στην αριστερή γωνία το Πειραματικό Σχολείο Αθηνών (το κτίριο που ξεχωρίζει με τα κεραμίδια και τα τρία παράθυρα) και στη δεξιά το σημείο που σήμερα βρίσκεται το διάσημο καφενείο Φίλιον (το γνωστό μας πρώην «Ντόλτσε»). Δηλαδή εκεί που είναι τα πρόβατα σήμερα είναι η Κεντροαριστερά.

Ως ερασιτέχνης και βιαστικός φωτογράφος ας μου συγχωρήσετε τη συγκριτική σημερινή φωτογραφία που κατάφερα να τραβήξω ένα πρωί με το κινητό μου. Σας ορκίζομαι όμως ότι φρόντισα να σταθώ ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν τότε ο τσοπάνης, όσο αυτό ήταν εφικτό.

Πήρα τις δύο φωτό και μαζί με τον καλό μου φίλο και συνάδελφο Δημήτρη Φύσσα, τον City Lover της Athens Voice, παίξαμε το παιχνίδι του «πριν και μετά». Καταφέραμε μαζί να βγάλουμε τα εξής συμπεράσματα:

Η παλιά φωτογραφία πρέπει να είναι τραβηγμένη στα μέσα της δεκαετίας του ’20,δεδομένου ότι το κτίριο του Πειραματικού Σχολείου υπάρχει σ’ αυτήν. Όπως διαβάζουμε στο site του ΠΣΠΑ, «το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθήνων ιδρύθηκε το 1929 και στεγάστηκε στο νεότευκτο διδακτήριο “Σωκράτης”, επί της συμβολής των οδών Σκουφά και Λυκαβηττού, το οποίο είχε αποπερατωθεί το 1926».

Στη παλιά φωτογραφία στο βάθος της Λυκαβηττού διακρίνεται ένα τριώροφο κτίριο που μοιάζει να διακόπτει το δρόμο και αρχικά πιστέψαμε ότι το κτίριο αυτό διατηρείται μέχρι σήμερα. Έκανε όμως ο Δημήτρης επιτόπια έρευνα και κατέληξε: «Λοιπόν, η οδός Λυκαβηττού δεν τελειώνει πάνω στην Ακαδημίας, παρά συνεχίζει ως Αμερικής μέχρι Σταδίου. Προφανώς διανοίχτηκε αργότερα, μετά τη φωτογραφία. Επομένως το κτίριο που βλέπουμε στην παλιά φωτό, εφόσον είναι όντως στην Ακαδημίας, είναι κατεδαφισμένο».

Έβγαλα και μια τελευταία φωτογραφία που δείχνει πώς είναι σήμερα το σημείο από τα πρόβατα και πίσω. Η χλόη και το χώμα έχουν εξαφανιστεί. Και τα πρόβατα επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου