Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Θεσσαλονίκη: Έκθεση κειμηλίων για την προσφορά των Κυπρίων στους εθνικούς αγώνες


Θεσσαλονίκη: Έκθεση κειμηλίων για την προσφορά των Κυπρίων στους εθνικούς αγώνες



«Η προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους, από την επανάσταση του '21 στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» θα είναι το θέμα της έκθεσης κειμηλίων, που συνδιοργανώνουν στη Λευκωσία το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Πύλη Αμμοχώστου της Λευκωσίας, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014, στις 19.00, από τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρο Καράογλου και τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου Φώτη Φωτίου.
Στις προθήκες και στα πανό θα εκτίθενται τεκμήρια της έμπρακτης συμμετοχής Κυπρίων στους εθνικούς αγώνες του ελλαδικού χώρου, καθώς και προσωπικά αντικείμενα Κυπρίων ηρώων ιδιαίτερης ιστορικής και συναισθηματικής αξίας.

Αναφερόμενος στη σημασία της έκθεσης, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης δήλωσε ότι «εξιστορεί τον ηρωισμό, τα κατορθώματα και τις μάχες που έδωσαν οι Κύπριοι αδελφοί μας στους αγώνες του έθνους στον ελλαδικό χώρο, σφυρηλατεί τους ακατάλυτους δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου, θεμελιώνει την ελληνική ομοψυχία και διδάσκει ότι η ελευθερία κερδίζεται και διατηρείται με θυσίες, αγώνες και συνεχή προσπάθεια».

«Δημιουργήσαμε, λοιπόν, αυτό το "ζωντανό" μάθημα ιστορίας, με απώτερο σκοπό να υπενθυμίσουμε ότι ο ελληνισμός ενωμένος δεν γονατίζει, αλλά συνεχίζει να μάχεται μέχρι τη δικαίωση, όσες θυσίες και αν χρειαστούν, όσοι αγώνες και αν απαιτηθούν» τόνισε ο κ. Καράογλου.

Επιμελητές της έκθεσης είναι ο διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλειος Νικόλτσιος και ο Νικόλαος Νικόλτσιος, ενώ τα κείμενα και τις φωτογραφίες διέθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου. Για την υλοποίησή της έκθεσης συνεργάστηκαν το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ' και η Τράπεζα Κύπρου.

Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 7 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη και στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου