Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ποια είναι η χώρα που ένας στους δέκα είναι συγγραφέας;


Ποια είναι η χώρα που ένας στους δέκα είναι συγγραφέας;


Σύμφωνα με το BBC, η χώρα αυτή έχει περισσότερους συγγραφείς, περισσότερα εκδοθέντα βιβλία και περισσότερα αναγνωσμένα βιβλία ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη. Ακόμη και τα παγκάκια έχουν πάνω τους barcodes, τα οποία μπορεί κανείς να σκανάρει με το τηλέφωνό του καθώς κάθεται και να ακούσει μία ιστορία!

Η Ισλανδία, όπως φαίνεται, εμπνέει, και μάλιστα πολύ. Τόσο πολύ, που 1 άτομο στα 10 είναι συγγραφέας. Άλλωστε, στην Ισλανδία λένε πως «ο καθένας έχει μέσα του ένα βιβλίο», ενώ ένας στους δέκα Ισλανδούς θα εκδώσει κάποια στιγμή στη ζωή του ένα βιβλίο!

Τι έκανε τους Ισλανδούς να αγαπήσουν τόσο πολύ τη λογοτεχνία; Tο Νόμπελ Λογοτεχνίας που κέρδισε το 1955 ο Χάλντορ Λάξνες, ο οποίος σήμερα είναι κάτι σαν λαϊκός ήρωας για τους Ισλανδούς, που ονομάζουν τις γάτες τους με το όνομά του και τα βιβλία του πωλούνται παντού. H οικονομική κρίση του 2008 επίσης έπαιξε και αυτή το ρόλο της, αφού, όπως αναφέρει ο κωμικός, ζωγράφος και συγγραφέας Χαλγκρίμουρ Χέλγκασον στο BBC: «Μας έκανε λιγότερο βολεμένους και έδωσε στους καλλιτέχνες ένα δημιουργικό χτύπημα στο χέρι, όπως έκανε η Θάτσερ στη Βρετανία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου