Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Συστατικά για μόνιμο μακιγιάζ: Τι γνωρίζουμε για την προέλευσή τους?


Συστατικά για μόνιμο μακιγιάζ: Τι γνωρίζουμε για την προέλευσή τους?

Το μόνιμο μακιγιάζ και το τατουάζ είναι πλέον μόδα σε όλο τον δυτικό κόσμο.
Από το 2008 ως σήμερα η ζήτηση ανάλογων υπηρεσιών έχει διπλασιαστεί και η τάση συνεχίζει να είναι αυξητική .
Πρόσφατα αναζωπυρώθηκαν παλιές ανησυχίες για την ασφάλεια των μελανιών που χρησιμοποιούνται για την μόνιμη βαφή προσώπου –σώματος .
Οι ανησυχίες αυτές ενισχύονται και από το γεγονός ότι σε πολλά μελάνια που διερευνήθηκαν , ανιχνεύτηκαν συστατικά που έχουν απαγορευτεί σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Σουηδικός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (KemI) , διαπιστώθηκε πως τα δεκατέσσερα μελάνια tattoo που ανέλυσε δεν συμμορφώνονταν με τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και είτε περιείχαν ουσίες που η Σύσταση τις απέκλειε ή ο βαθμός συγκέντρωσης ουσιών ήταν πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Οι ουσίες που ανιχνεύτηκαν ήταν αρωματικές αμίνες ,νιτροζαμίνες και φαινόλη που έχουν ταξινομηθεί ως επικίνδυνες για την δημόσια υγεία καθώς θεωρούνται δυνητικά καρκινογόνες .

Μια αντίστοιχη ανάλυση διενεργήθηκε και στη Δανία για 61 χρωστικές τατουάζ όπου διαπιστώθηκε ότι το 20% περιείχαν βαρέα μέταλλα όπως νικέλιο, κάδμιο και μόλυβδο καθώς και αζωχρώματα και τοξίνες όπως το αρσενικό.

Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξαν και επιστήμονες στην Γερμανία καθώς σε 38 μελάνια που διερεύνησαν ,τα 12 περιείχαν ουσίες που περιλαμβάνονται στην αρνητική λίστα του Συμβουλίου της Ευρώπης
Ανάλογα μηνύματα έρχονται και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με μια πρόσφατη έρευνα περιβαλλοντικής οργάνωσης να συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας στον Καναδά, καθώς από τα ευρήματά της προκύπτουν ανίχνευση βαρέων μετάλλων σε πολλά μελάνια μόνιμου μακιγιάζ αλλά και κραγιόν. Καθησυχαστικό από την άλλη μεριά εμφανίζεται το γεγονός ,ότι τα κλινικά ευρήματα σχετικά με τις παρενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι πολύ λίγα , ενώ αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως οι επικίνδυνες ουσίες που ανιχνεύτηκαν ήταν απειροελάχιστες και επομένως δεν συντρέχει λόγος μεγάλης ανησυχίας για τις επιπτώσεις τους στην υγεία .



Όπως και να έχει ,το γεγονός είναι ότι οι υπηρεσίες tattoo και πολύ ειδικότερα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται, αναπτύχθηκαν σε μια στρεβλή βάση και για πάρα πολλά χρόνια υποτιμήθηκε ο δυνητικός κίνδυνος για την δημόσια υγεία από τις εποπτεύουσες Αρχές.
Η βάση της στρέβλωσης οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένος τομέας παραγωγής χρωστικών που χρησιμοποιούνται στο μόνιμο μακιγιάζ και στο τατουάζ .
Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την έλλειψη συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου , έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει ελάχιστη τεκμηριωμένη γνώση ως προς τα συστατικά των χρωστικών και ακόμα χειρότερα ,να είναι πλέον πολύ δύσκολο να διερευνηθούν και να διαμορφωθούν συγκεκριμένα πρότυπα ασφαλείας .
Από την άλλη , οι ίδιοι οι παραγωγοί χρωστικών που ασχολούνται αποκλειστικά με την προμήθεια των υπηρεσιών του μόνιμου μακιγιάζ και τατουάζ , φαίνεται να αντιλαμβάνονται το κίνδυνο που ενέχει η αρνητική προβολή σχετικά με την επικινδυνότητα των μελανιών και ζητούν με την σειρά τους συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει να κυκλοφορούν μόνο ασφαλή προϊόντα.
Βαρέα χημικά μέταλλα :Από τις βαφές αυτοκινήτων στα …στούντιο των tattoo Οι χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα μελάνια tattoo συχνά δεν προέρχονται από εξειδικευμένες εταιρείες, αλλά από διάφορους προμηθευτές που αρχικά παρήγαγαν τις χρωστικές αυτές για τελείως διαφορετικούς σκοπούς όπως για παράδειγμα την βαφή των αυτοκινήτων .
Ο οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων της Αμερικής το FDA , επισημάνει ότι πολλές χρωστικές μελανιού που χρησιμοποιούνται στα tattoo είναι " βιομηχανικά χρώματα αντοχής κατάλληλα για μελάνι εκτυπωτών ή βαφής αυτοκινήτου" .
Σε μια παλαιότερη δικαστική απόφαση (2007) , που προκλήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ασφάλειας (AESI), δύο από τους κορυφαίους προμηθευτές μελανιού tattoo υποχρεώθηκαν για αυτό το λόγο , να τοποθετήσουν ετικέτες προειδοποίησης στα εμπορευματοκιβώτια των προϊόντων τους καθώς και στις ιστοσελίδες τους, εξηγώντας ότι « τα μελάνια τους περιέχουν βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο , αρσενικό και άλλα και ότι τα συστατικά αυτά έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο και γενετικές ανωμαλίες".
Έλλειψη διαφάνειας ως προς την σύνθεση των μελανιών
Πολλές εταιρείες παραγωγής μελανιών tattoo δεν έχουν κατ 'ανάγκην μια καλή τεκμηρίωση ως προς το τι είναι στην πραγματικότητα το προϊόν.
Πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι αρκετά πολύπλοκα σε ότι αφορά τη σύνθεσή τους και επομένως δύσκολο να ελεγχθούν.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται καθώς η σύνθεση των συστατικών του tattoo δεν ρυθμίζεται με συγκεκριμένο τρόπο όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα καλλυντικά προϊόντα ενώ εξαιρετικά πιο ασαφής είναι η κατάσταση σε ότι αφορά τις on line πωλήσεις μελανιών .
Έλλειψη σαφούς νομοθετικού πλαισίου
Το νομικό πλαίσιο της Ευρώπης έχει μια παράδοξη βάση καθώς από την μια μεριά αναγνωρίζει πως τα χρωστικά του tattoo έχουν ως στόχο το καλλωπισμό και από την άλλη μεριά δεν τα εντάσσει στην οδηγία περί καλλυντικών .
Η παραγωγή ,εμπορία και εφαρμογή των μελανιών εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της γενικής οδηγίας για την ασφάλεια των προϊόντων καθώς και στην νομοθεσία για τα χημικά.
Ελλείψει συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου και με τις ανησυχίες για τους ενδεχόμενους κινδύνους στην δημόσια υγεία να αυξάνουν , το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προχώρησε στην διαμόρφωση «κατευθυντήριων γραμμών» σχετικά με την χρήση χρωστικών του tattoo .
Στις κατευθυντήριες αυτές γραμμές , έχει καταχωρηθεί μια αρνητική λίστα συστατικών που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μελανιών tattoo , ενώ χρησιμοποιείται και το δίκτυο RAPEX για κοινοποίηση και ανάλογη απόσυρση προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με αυτή την λίστα.
Σε κρατικό επίπεδο ,τα περισσότερα κράτη μέλη ακολουθούν το γενικό ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ορισμένες χώρες ωστόσο επανεξετάζουν την προσέγγισή τους και επιδιώκουν την επιβολή αυστηρότερων κανόνων.

Το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, στην Σουηδία τέθηκε σε ισχύ ένας νέος κανονισμός ως προς την χρήση ουσιών σε μελάνι tattoo και επιβάλλεται πλέον στους παραγωγούς και εισαγωγείς να φέρουν ειδικές σημάνσεις στα προϊόντα τους .
Η Φινλανδία επίσης μελετά την διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου, ενώ ο φινλανδικός οργανισμός για την ασφάλεια χημικών προϊόντων (TUKES), ενημερώνει τους καταναλωτές λεπτομερώς για την επικινδυνότητα συστατικών μέσω της ιστοσελίδας του.
Στην Γερμανία μελετάται η θέσπιση κανόνων σύμφωνα με τους οποίους οι ίδιοι οι παρασκευαστές θα καλούντα να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή και δεν ενέχουν κίνδυνο για την δημόσια υγεία . Στις ΗΠΑ τα μελάνια του tattoo θεωρούνται καλλυντικά και πρόσθετα χρωμάτων και ελέγχοντα από την αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων FDA.
Ωστόσο στο FDA δεν υπάγεται και η διαδικασία των χρωστικών που χρησιμοποιούνται ενδοδερμικά . (!)
Παράλληλα ,οι παρασκευαστές δεν υποχρεούνται να αποκαλύψουν τα συστατικά τους , ενώ οι διεξαγωγές δοκιμών μπορεί να είναι σε ιδιωτική βάση και δεν υπόκεινται στην διαδικασία της δημοσιότητας .
Ωστόσο ορισμένες Πολιτείας της έχουν θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες.
Έτσι ,για παράδειγμα στην Καλιφόρνια , οι πελάτες των σαλονιών tattoo, θα πρέπει να προειδοποιούνται πως πρόκειται να εκτεθούν σε ορισμένες επιβλαβείς χημικές ουσίες οι οποίες μπορεί ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους .
Θέματα υγείας
Σοβαρά περιστατικά με παρενέργειες από το μόνιμο μακιγιάζ και τατουάζ είναι πολύ σπάνια.
Οι πλέον συνήθεις περιπτώσεις παρενεργειών που έχουν αναφερθεί ως τα σήμερα αφορούν αλλεργικές αντιδράσεις και φλεγμονές ...
Ωστόσο επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες από τις ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες παρενέργειές τους.
Το τι ακριβώς συμβαίνει όταν χρωστική ουσία εισέρχεται στο δέρμα δεν έχει ακόμα αποδειχτεί .
Λαμβάνοντας υπόψη την επικινδυνότητα πολλών από τα συστατικά των tattoo, ορισμένοι επιστήμονες εκφράζουν ιδιαίτερες ανησυχίες για το ενδεχόμενο «μετανάστευσης» αυτών των συστατικών στους λεμφαδένες .....
Θέματα αξιοπιστίας του κλάδου
Αρκετοί επαγγελματίες στο είδος , αλλά και εταιρείες παραγωγής χρωστικών, έχουν εκδηλώσει την επιθυμία για ρύθμιση της αγοράς.
Και αυτή η επιθυμία είναι θέμα επιβίωσης του ίδιου του κλάδου ,καθώς η διαρκώς εντεινόμενη φιλολογία γύρω από τους δυνητικούς κινδύνους από την χρήση αυτών των προϊόντων, βάλλει κατά δικαίων και αδίκων .
Σε επίπεδο παρασκευαστών μελανιών , δημιουργήθηκε το 2003 ένας ευρωπαϊκός φορέας το «ΤΙΜΕ», που επιδιώκει την ρύθμιση της αγοράς με ένα πανομοιότυπο τρόπο όπως αυτός των καλλυντικών.
Συγκεκριμένα , σε σχετικό ψήφισμά του ,το «ΤΙΜΕ» ζητά μεταξύ των άλλων τα εξής:
Να ρυθμιστεί η αγορά ενιαία καθώς δεν υπάρχει διαχωρισμός των μελανιών που προορίζονται για το μόνιμο μακιγιάζ και το τατουάζ
Να αναγράφεται στις ετικέτες των μελανιών η ελάχιστη περίοδος διατηρησιμότητας ,προειδοποιήσεις για τους δυνητικούς κινδύνους καθώς και όροι χρήσης
Τα μελάνια να είναι αποστειρωμένα και για μία μόνο χρήση
Να υποχρεώνονται οι παραγωγοί μελανιών σε εκθέσεις αξιολόγησης κινδύνου και οι εκθέσεις αυτές να είναι προσβάσιμες στα κράτη μέλη Πηγή: www.aesthetics.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου